Spelta, dar žinoma kaip kietoji kviečių veislė, yra viena iš seniausių žinomų grūdų rūšių. Jos auginimas Lietuvoje tampa vis populiaresnis ne tik dėl atsparumo šalčiui, bet ir dėl maistingumo bei unikalaus skonio. Šiame straipsnyje aptarsime speltos auginimo subtilybes, priežiūros ypatumus ir naudą mūsų sveikatai.
Kas yra spelta?
Spelta (lot. Triticum spelta) priklauso kviečių šeimai ir yra laikoma viena iš pirmųjų domestikuotų grūdinių augalų. Ji išsiskiria savo tvirta lukštais dengta sėklų ašigalio, kuri apsaugo grūdą nuo kenkėjų ir ligų. Speltos grūdai turi aukštesnį baltymų kiekį nei įprasti kviečiai, be to, juose gausu vitaminų ir mineralų.
Speltos auginimo sąlygos
Spelta geriausiai auga vidutinio sunkumo, gerai drenuojamoje dirvoje su pakankamu humuso kiekiu. Tai šaltą klimatą gerai toleruojantis augalas, todėl Lietuvos sąlygomis ją galima sėti ankstyvą pavasarį arba rudenį. Rudeninis sėjimas leidžia augalui įsitvirtinti ir geriau išgyventi žiemą, o pavasarinis – išvengti vasaros sausrų.
Speltos sėja ir priežiūra

Speltą sėti rekomenduojama 3-4 cm gylyje, palaikant maždaug 20 cm tarpus tarp eilučių. Grūdai turėtų būti tolygiai pasėti, kad užtikrintų vienodą augimą ir vystymąsi. Sėjai paruošta dirva turi būti švari ir lygi, be didesnių dirvos gabalų ar akmenų.
Augalams reikalinga reguliari priežiūra, įskaitant ravėjimą, kad būtų išvengta piktžolių, ir laistymą sausų periodų metu. Nors spelta yra atspari daugeliui ligų, vis dėlto reikėtų stebėti augalus dėl galimų infekcijų ar kenkėjų invazijų. Natūralios trąšos, pavyzdžiui, kompostas ar mėšlas, padės išlaikyti dirvožemio derlingumą ir užtikrins reikiamus maisto elementus.
Derlius ir jo naudojimas
Speltos derlius nuimamas, kai grūdai subręsta – paprastai tai yra vėlyvas vasaros ar ankstyvas rudens laikotarpis. Grūdų nuėmimas atliekamas kombainais, o vėliau – džiovinimas ir valymas. Šių grūdų apdorojimas yra šiek tiek sudėtingesnis nei įprastų kviečių dėl tvirtos lukštos.
Speltos grūdai yra itin vertinami dėl savo maistingumo. Jie gali būti virinami kaip ryžiai, naudojami kepiniams, arba malami į miltus. Speltos miltai yra puikus pasirinkimas sveikesniems kepiniams gaminti, nes juose gausu skaidulų ir baltymų.
Speltos nauda sveikatai
Spelta yra puikus magnio, geležies ir B grupės vitaminų šaltinis. Jos vartojimas gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažinti uždegimus ir stiprinti imuninę sistemą. Be to, speltos grūdai yra lengviau virškinami nei įprasti kviečiai, todėl tinka žmonėms, jautriems grūdiniams produktams.
Išvados
Spelta Lietuvoje yra vertingas ir perspektyvus augalas tiek komerciniam, tiek asmeniniam auginimui. Jos auginimas gali būti puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško atsparių ir maistingų grūdų alternatyvų. Įtraukiant speltą į savo sodą, ne tik praturtinsite savo mitybą, bet ir prisidėsite prie biologinės įvairovės išsaugojimo.