Skėtiniai augalai: Didinga šeima, balansuojanti tarp gyvybės eliksyro ir mirtino nuodo
Pasivaikščiokite po bet kurią Lietuvos pievą vidurvasarį, užsukite į močiutės daržą ar tiesiog atidžiau pažvelkite į pakeles. Jūs pamatysite juos visur – išdidžiai iškėlusius savo žiedynus, primenančius sudėtingus, nėriniuotus skėčius. Tai – skėtiniai augalai (botaniškai tiksliau vadinami salieriniais, lot. Apiaceae). Ši augalų šeima yra viena iš labiausiai intriguojančių, naudingiausių, bet kartu ir pavojingiausių visoje mūsų floroje.
Nuo kasdienės morkos sriuboje iki mirtinosios nuokanos pelkėje, nuo gydomųjų kmynų iki odą deginančio Sosnovskio barščio – ši šeima apima viską. Tačiau kaip atskirti draugą nuo priešo? Kaip panaudoti šių augalų galias savo sode ir virtuvėje, ir ko jokiu būdu neliesti gamtoje? Šis straipsnis – tai ne sausas vadovėlis, o kelionė į sudėtingą ir aromatingą „skėčių“ pasaulį, kuris yra kur kas įdomesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Kodėl jie vadinami „skėtiniais“ ir kaip juos atpažinti?

Pavadinimas išduoda pagrindinį šios šeimos bruožą. Jų žiedynai sukrauti į būdingus skėčius. Įsivaizduokite senovinį lietsargį, kurio stipinai išeina iš vieno taško. Skėtinių augalų atveju, ant pagrindinio stiebo viršūnės išsišakoja daug smulkesnių kotelių, o ant jų galų – dar smulkesni žiedeliai. Tai vadinama sudėtiniu skėčiu. Būtent šis inžinerinis gamtos stebuklas leidžia augalui vienu metu išskleisti šimtus, o kartais ir tūkstančius smulkių žiedų, taip sukuriant puikią nusileidimo aikštelę vabzdžiams.
Tačiau vien į žiedus žiūrėti neužtenka. Norint tapti skėtinių augalų žinovu, reikia atkreipti dėmesį į kitas detales:
- Stiebai: Dažniausiai jie yra tuščiaviduriai, tarsi vamzdeliai, ir neretai briaunoti arba vagoti. Tai suteikia augalui tvirtumo, sunaudojant mažiau energijos stiebo auginimui.
- Lapai: Jie dažniausiai būna plunksniški, suskaldyti į daugybę smulkių dalių (pagalvokite apie morkos ar krapų lapus). Lapo pamatas dažnai apgaubia stiebą, sudarydamas vadinamąją makštį.
- Aromatas: Tai bene ryškiausias skiriamasis ženklas. Patrynus lapą ar stiebą tarp pirštų, dauguma šios šeimos atstovų paskleidžia stiprų kvapą. Jis gali būti malonus (krapai, anyžiai) arba atstumiantis (dėmėtoji mauda).
Draugai jūsų darže ir virtuvėje: Nepakeičiamas skonis
Sunku įsivaizduoti lietuvišką virtuvę be salierinių šeimos atstovų. Jie sudaro mūsų mitybos pagrindą ir suteikia patiekalams tą „naminį“ skonį. Tačiau ar tikrai viską apie juos žinome?
Morka – karalienė su paslaptimi
Visi žinome morką, bet retai susimąstome apie jos kilmę. Laukinė morka, kurią vis dar galima rasti Lietuvos pievose, turi baltą, kietą ir nelabai skanią šaknį. O štai oranžinė morka, kuria mėgaujamės dabar, yra palyginti jaunas išradimas, išpopuliarintas olandų selekcininkų (sakoma, kad oranžinė spalva buvo pasirinkta pagerbiant Oranijos karališkąją šeimą, nors tai gali būti ir graži legenda). Morkos yra dvimečiai augalai – pirmaisiais metais jos kaupia energiją šaknyje, o antraisiais išleidžia tą įspūdingą žiedyną sėkloms brandinti.
Krapai ir kmynai – nacionalinis turtas
Ar įmanoma įsivaizduoti šaltibarščius be krapų? Arba lietuvišką juodą duoną be kmynų? Paprastasis kmynas (Carum carvi) yra vienas iš seniausiai naudojamų prieskonių Europoje. Įdomu tai, kad kmynai, augantys laukinėje gamtoje, dažnai būna aromatingesni už kultūrinius, tačiau jų sėklos smulkesnės ir byra netolygiai. Rinkdami laukinius kmynus, turite būti itin atsargūs – čia ir slypi didžiausias pavojus supainioti juos su nuodingais giminaičiais.
Salieras, pastarnokas ir petražolė
Ši trijulė – tai vitaminų bombos. Pastarnokas pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Tai senovinė daržovė, kurią mūsų protėviai valgė dar prieš atsirandant bulvėms. Pastarnokai turi vieną paslaptį – jie tampa skanesni ir saldesni, jei paliekami žemėje per pirmuosius šalčius. Krakmolas virsta cukrumi, suteikdamas daržovei unikalų riešutų poskonį.
Dvigubas agentas: Garšva
Paprastoji garšva (Aegopodium podagraria) yra augalas, kuris skaldo sodininkų bendruomenę į dvi stovyklas. Vieniems tai – baisiausia piktžolė, kurios šaknys, atrodo, driekiasi iki pat žemės centro ir kurios neįmanoma išnaikinti. Kitiems – tai pirmasis pavasarinis vitaminų šaltinis, „supermaistas“, augantis tiesiog po kojomis.
Tiesa yra kažkur per vidurį. Garšva iš tiesų yra nepaprastai gyvybinga. Jos lotyniškas pavadinimas podagraria sufleruoja, kad senovėje ji buvo naudojama podagrai gydyti. Jauni garšvų lapeliai turi daugiau vitamino C nei citrinos, juose gausu mineralų. Jų skonis primena morkų ir salierų mišinį. Jei negalite nugalėti garšvos savo sode – suvalgykite ją! Tai geriausias kerštas šiam atkakliam augalui. Dėkite jaunus lapelius į salotas, žaliuosius kokteilius ar sriubas. Tačiau, kai ji subręsta ir išskleidžia savo skėčius, tampa kieta ir nebetinkama maistui.
Tamsioji pusė: Mirtinas pavojus pievoje
Čia prieiname prie svarbiausios dalies. Skėtiniai augalai turi tamsiąją pusę. Kai kurie šios šeimos atstovai yra vieni nuodingiausių augalų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Klaida gali kainuoti gyvybę, ir tai nėra perdėta.
Nuodingoji nuokana (Cicuta virosa)
Tai augalas, kurio privalo vengti kiekvienas. Ji dažniausiai auga šlapiose vietose, pelkių pakraščiuose, vandens telkinių pakrantėse. Jos šakniastiebis yra storas, tuščiaviduris, padalintas į kameras. Kvapas – apgaulingai malonus, primenantis petražoles ar salierus. Tačiau suvalgius net mažą gabalėli šakniastiebio, prasideda stiprūs traukuliai, o mirtis gali ištikti labai greitai dėl kvėpavimo paralyžiaus. Tai vienas klastingiausių augalų, nes jo išvaizda nekelia jokio įtarimo.
Dėmėtoji mauda (Conium maculatum)
Istorija mena, kad būtent šio augalo nuodu buvo nunuodytas garsus graikų filosofas Sokratas. Mauda mėgsta šiukšlynus, patvorius, apleistas vietas. Kaip ją atskirti? Pagrindinis požymis – stiebas. Dėmėtosios maudos stiebas apatinėje dalyje yra nusėtas raudonai violetinėmis dėmėmis („kraujo lašais“). Taip pat ji skleidžia nemalonų, pelesį ar pelių šlapimą primenanti kvapą, ypač patrynus lapus. Niekada nerinkite augalų, jei nesate 100% tikri dėl jų rūšies, ypač jei ant stiebo matote raudonas dėmes.
Svetimas tarp savų: Sosnovskio barštis
Nors tai irgi skėtinis augalas, Sosnovskio barštis (Heracleum sosnowskyi) nusipelno atskiro skyriaus. Tai – tragiška žmogaus kišimosi į gamtą pasekmė. Atvežtas kaip perspektyvus pašarinis augalas (silosui), jis tapo nekontroliuojama biologine tarša.
Šis augalas išsiskiria savo gigantišku dydžiu – gali užaugti iki 3–5 metrų aukščio, o lapai pasiekia metro ilgį. Tačiau pagrindinė grėsmė slypi jo sultyse. Jose yra furanokumarinų – medžiagų, kurios sukelia fototoksiškumą. Tai reiškia, kad sultims patekus ant odos ir tą vietą apšvietus saulei, įvyksta stipri cheminė reakcija, sukelianti I–III laipsnio nudegimus. Oda parausta, atsiranda didžiulės, skausmingos pūslės, kurios ilgai negyja ir gali palikti randus visam gyvenimui.
Ką daryti pamačius barštį?
- Nesiartinkite ir nelieskite, ypač saulėtą dieną.
- Jei pjaunate žolę vietose, kur gali būti barščių, dėvėkite apsauginius drabužius, akinius ir pirštines.
- Jei sultys pateko ant odos: nedelsiant nuplaukite dideliu kiekiu vandens su muilu, uždenkite tą vietą nuo saulės ir bent 48 valandas venkite tiesioginių saulės spindulių.
Skėtiniai augalai sode: Kaip užsiauginti sėkmę?
Grįžkime prie malonesnių temų. Auginti kultūrinius skėtinius augalus nėra sudėtinga, tačiau jie turi savo „ožiukų“. Štai keletas patarimų, kurie padės džiaugtis gausiu derliumi.
Dirva ir sėjos gylis
Dauguma šakniavaisių (morkos, pastarnokai, petražolės) reikalauja labai purios dirvos. Jei žemė bus kieta, akmenuota ar molinga, šaknys ieškos lengvesnio kelio, pradės šakotis ir išsikraipys. Morkos taps „raguotos“. Todėl lysvę šiems augalams reikia paruošti itin kruopščiai, giliai supurenti. Kitas svarbus aspektas – sėklų dygimas. Skėtinių augalų sėklose gausu eterinių aliejų, kurie slopina dygimą (tai natūrali apsauga, kad sėklos nesudygtų per anksti). Todėl morkos, petražolės ir krapai dygsta lėtai. Norint pagreitinti procesą, sėklas galima pamirkyti šiltame vandenyje, kadsišplautų dalis aliejų, arba netgi „nugesinti“ degtine (trumpam pamerkti, po to nuplauti vandeniu).
Draugystė lysvėje
Salieriniai augalai puikiai tinka kombinuotam sodinimui. Klasikinis pavyzdys – morkos ir svogūnai. Svogūnų kvapas atbaido morkines muses, o morkų kvapas klaidina svogūnines muses. Tai tobula simbiozė. Taip pat verta leisti kai kuriems krapams ar kalendroms sužydėti. Jų žiedai pritraukia daugybę naudingų vabzdžių – vyčių, boružių, auksaakių lervų, kurios minta amarais. Žydintis krapas yra tarsi sodo policijos nuovada.
Dekoratyvinė vertė: Ne tik į puodą
Pastaruoju metu pasaulio gėlynų madose pastebima tendencija – natūralistinis stilius. Čia skėtiniai augalai griežia pirmuoju smuiku. Jų ažūriniai žiedynai suteikia gėlynams lengvumo, skaidrumo ir struktūros.
Dekoratyviniai skėtiniai, pavyzdžiui, didžioji astrancija (Astrantia major) ar zunda (Eryngium – nors atrodo kaip dygus dagys, tai irgi skėtinis!), yra itin vertinami kraštovaizdžio architektų. Jie puikiai dera su varpiniais augalais, ežiuolėmis ir kitomis „pievų“ gėlėmis. Jei norite madingo gėlyno – pasodinkite paprastąjį pankolį „Purpureum“. Jo bronziniai, purūs lapai ir geltoni žiedynai atrodo tiesiog fantastiškai ir kvepia anyžiais.
Ekologinė reikšmė: Vabzdžių rojus
Skėtiniai augalai atlieka kritinį vaidmenį ekosistemoje. Jų žiedų struktūra yra atvira, nektaras lengvai pasiekiamas. Tai reiškia, kad jais gali maitintis patys įvairiausi vabzdžiai, ypač tie, kurie turi trumpus straubliukus ir negali pasiekti gilių taurelių nektaro. Musės, maži laukiniai bitiniai vabzdžiai, vabalai – visi jie spiečiasi ant baltų skėčių.
Vikšrams šie augalai taip pat gyvybiškai svarbūs. Pavyzdžiui, vienas gražiausių mūsų drugelių – machaonas (Papilio machaon) – savo kiaušinėlius deda būtent ant skėtinių augalų (krapų, morkų, kmynų). Tad jei radote ant savo krapų didelį, ryškų, žalią su juodais ir oranžiniais taškeliais vikšrą – neskubėkite jo naikinti. Tai būsimas Lietuvos gamtos papuošalas.
Apibendrinimas: Pagarba ir atsargumas
Skėtiniai augalai (Apiaceae) yra tarsi gamtos veidrodis – juose telpa viskas: grožis ir pavojus, vaistas ir nuodas, piktžolė ir delikatesas. Mokėjimas atpažinti ir teisingai naudoti šiuos augalus yra vienas iš seniausių žmonijos įgūdžių, kurį, deja, po truputį prarandame.
Svarbiausia taisyklė bendraujant su šia šeima – pagarba ir žinojimas. Mėgaukitės krapais ir kalendromis, auginkite morkas ir pastarnokus, grožėkitės pievose linguojančiais baltais skėčiais. Tačiau niekada, jokiu būdu neragaukite ir nerinkite laukinių skėtinių augalų, jei nesate patyręs botanikas ar žolininkas. Gamta nemėgsta eksperimentuotojų, bet dosniai apdovanoja tuos, kurie ją pažįsta.
Tegul jūsų pažintis su skėtiniais būna saugi, aromatinga ir kupina atradimų – ar tai būtų naujas prieskonis troškiniui, ar nuostabus žiedas gėlyne.





