Juodasis šilkmedis: Karališka uoga ir ilgaamžis medis jūsų sode

Juodasis šilkmedis (Morus nigra) – tai ne tik medis, dovanojantis gardžias, tamsiai violetines, beveik juodas uogas, bet ir tikra sodo puošmena, turinti gilias istorines šaknis. Nors Lietuvoje jis nėra toks dažnas svečias kaip jo giminaitis baltasis šilkmedis, jo populiarumas pamažu auga tarp sodininkų, vertinančių ne tik derlių, bet ir augalo dekoratyvumą bei ilgaamžiškumą. Šiame straipsnyje išsamiai panagrinėsime juodojo šilkmedžio ypatumus, auginimo subtilybes, naudą sveikatai ir kulinarines galimybes.

Turtinga istorija ir kilmė

Manoma, kad juodojo šilkmedžio tėvynė yra pietvakarių Azija, tiksliau – Persijos (dabartinio Irano) kalnuotos vietovės. Iš ten jis pamažu paplito po visą Viduržemio jūros regioną, o vėliau ir po kitas Europos šalis. Senovės graikai ir romėnai itin vertino šilkmedžio uogas ne tik dėl jų skonio, bet ir dėl gydomųjų savybių. Plinijus Vyresnysis savo raštuose minėjo šį medį, aprašydamas jo vaisių naudą. Pasakojama, kad imperatorius Justianianas I į Bizantiją slapta atgabeno ne tik šilkaverpių vikšrus, bet ir šilkmedžio sodinukus, taip pradėdamas šilko gamybą Europoje. Nors šilko pramonei dažniau naudotas baltojo šilkmedžio lapai, juodasis šilkmedis buvo vertinamas dėl savo vaisių.

Viduramžiais juodieji šilkmedžiai buvo auginami vienuolynų soduose, o jų uogos naudotos vynui, sirupams gaminti bei kaip natūralūs dažai. Anglijoje karalius Jokūbas I XVII amžiaus pradžioje netgi inicijavo didelio masto šilkmedžių sodinimo programą, tikėdamasis pradėti šilko gamybą šalyje. Nors dauguma pasodintų medžių buvo būtent juodieji šilkmedžiai (dėl klaidingo įsitikinimo, kad būtent jie geriausiai tinka šilkaverpiams), ši iniciatyva nebuvo labai sėkminga šilko gamybos prasme, tačiau praturtino Anglijos kraštovaizdį šiais ilgaamžiais medžiais, kurių dalis auga iki šiol.

Botaninės ypatybės: kuo juodasis šilkmedis skiriasi nuo kitų?

Juodasis šilkmedis: Karališka uoga ir ilgaamžis medis jūsų sode

Juodasis šilkmedis priklauso šilkmedinių (Moraceae) šeimai. Tai lapus metantis, vidutinio aukščio medis, paprastai užaugantis iki 10-15 metrų, nors kartais gali pasiekti ir 20 metrų aukštį. Jo laja plati, tanki, dažnai netaisyklingos formos, o kamienas trumpas, tvirtas, su tamsiai ruda, grublėta žieve. Jauni ūgliai plaukuoti.

Vienas išskirtinių juodojo šilkmedžio bruožų yra jo lapai. Jie stambūs, 10-20 cm ilgio ir 6-10 cm pločio, kiaušiniški arba širdiški, dažniausiai neskaidyti (nors kartais jauni lapeliai gali būti skiautėti), standūs, šiurkštūs viršutinėje pusėje ir plaukuoti apatinėje. Lapų kraštai dantyti. Būtent lapų forma ir tekstūra padeda atskirti juodąjį šilkmedį nuo baltojo (Morus alba), kurio lapai dažnai būna skiautėti, plonesni ir blizgesni, bei nuo raudonojo (Morus rubra), kurio lapai didesni ir pūkuotesni.

Juodasis šilkmedis yra vienanamis augalas, tai reiškia, kad ant to paties medžio formuojasi tiek vyriški, tiek moteriški žiedai. Žydi gegužės-birželio mėnesiais, po lapų pasirodymo. Žiedai smulkūs, gelsvai žali, susitelkę į nedidelius žirginius. Vyriški žiedynai ilgesni, o moteriški – trumpesni, rutuliški.

Vaisiai – tai sultingi, saldžiarūgščiai, tamsiai violetiniai ar beveik juodi kaulavaisių telkiniai, vadinami šilkmedžio uogomis. Jos prinoksta palaipsniui, liepos-rugpjūčio mėnesiais, kartais net iki rugsėjo. Uogos yra maždaug 2-3 cm ilgio, labai aromatingos ir skanios. Skirtingai nuo baltojo šilkmedžio uogų, kurios gali būti nuo baltos iki rausvos ar net tamsios spalvos, bet dažnai yra švelnesnio, saldesnio skonio, juodojo šilkmedžio uogos pasižymi intensyvesniu, turtingesniu skoniu su malonia rūgštele. Dėl šios priežasties jos labiau vertinamos kulinarijoje.

Auginimo ypatumai Lietuvoje

Nors juodasis šilkmedis laikomas šiltesnio klimato augalu (optimaliai auga 6-9 USDA atšiaurumo zonose), Lietuvoje (kuri dažniausiai priskiriama 5-6 zonai) jį taip pat galima sėkmingai auginti, ypač pietiniuose ir vakariniuose šalies regionuose. Svarbu pasirinkti tinkamą, nuo šaltų vėjų apsaugotą, saulėtą vietą. Jauni medeliai gali būti jautresni šalčiui, todėl pirmaisiais metais rekomenduojama juos žiemai pridengti.

Dirvožemis ir vieta

Juodasis šilkmedis nėra labai reiklus dirvožemiui, tačiau geriausiai auga gerai drenuojamoje, derlingoje, purioje priemolio ar priesmėlio dirvoje. Jis toleruoja įvairų pH, nuo silpnai rūgštaus iki silpnai šarminio. Svarbiausia vengti užmirkusių, sunkių molio dirvų, kur gali kauptis vanduo ir pūti šaknys. Vieta turėtų būti saulėta – kuo daugiau saulės, tuo gausesnis ir saldesnis bus derlius. Nors medis pakenčia ir dalinį pavėsį, vaisių kokybė gali nukentėti.

Sodinimas

Geriausias laikas sodinti šilkmedį – pavasaris (po šalnų) arba ankstyvas ruduo. Sodinant rudenį, svarbu, kad medelis spėtų įsišaknyti iki žiemos šalčių. Duobę reikia kasti maždaug dvigubai platesnę ir gilesnę nei šaknų gumulas. Į duobės dugną galima įberti komposto ar gerai perpuvusio mėšlo. Pasodinus medelį, žemę aplink jį reikia gerai suspausti ir gausiai palaistyti. Rekomenduojama mulčiuoti pomedį organine medžiaga (pvz., durpėmis, kompostu, medžio žieve), tai padės išlaikyti drėgmę, slopins piktžolių augimą ir apsaugos šaknis nuo temperatūros svyravimų.

Laistymas ir tręšimas

Jauniems medeliams reikia reguliaraus laistymo, ypač sausros periodais. Suaugę medžiai yra gana atsparūs sausrai dėl savo gilios šaknų sistemos, tačiau ilgai trunkant sausiems orams, papildomas laistymas padės užtikrinti gerą derlių. Tręšti šilkmedį reikėtų saikingai. Pavasarį galima patręšti kompleksinėmis trąšomis arba organinėmis trąšomis, pavyzdžiui, kompostu. Pernelyg gausus tręšimas azoto trąšomis gali skatinti vešlų lapijos augimą vaisių derliaus sąskaita.

Genėjimas

Juodasis šilkmedis genėjimo paprastai reikalauja nedaug. Genėti geriausia žiemos pabaigoje arba ankstyvą pavasarį, kol medis dar ramybės būsenoje. Šalinamos pažeistos, sergančios, susikryžiavusios ar per tankiai augančios šakos. Taip pat galima formuoti lają, tačiau reikėtų vengti stipraus genėjimo, nes tai gali sumažinti derlių. Svarbu žinoti, kad juodasis šilkmedis, kaip ir kiti šilkmedžiai, yra linkęs „ašaroti” – iš nupjautų vietų gausiai teka sultys, todėl didesnes žaizdas reikėtų aptepti sodo tepalu.

Dauginimas

Juodąjį šilkmedį galima dauginti keliais būdais:

  • Sėklomis: Tai ilgas ir ne visada patikimas būdas, nes iš sėklų išauginti medeliai ne visada paveldi motininio augalo savybes, o derėti pradeda vėlai (po 7-10 metų ar net vėliau). Sėklas reikia stratifikuoti (palaikyti drėgnai ir šaltai) keletą mėnesių prieš sėją.
  • Auginiais: Vasaros pradžioje galima pjauti pusiau sumedėjusius auginius ir juos įšaknydinti. Tai gana sudėtingas būdas, reikalaujantis specifinių sąlygų (drėgmės, šilumos).
  • Atlankomis: Žemai augančią šaką galima pavasarį prilenkti prie žemės, pritvirtinti ir apiberti žemėmis. Per metus ar dvejus ji turėtų išleisti šaknis.
  • Skiepijimu: Tai patikimiausias būdas išsaugoti veislės savybes ir greičiau sulaukti derliaus. Juodasis šilkmedis dažniausiai skiepijamas į baltojo šilkmedžio poskiepį.

Paprastai sodininkai mėgėjai perka jau paaugintus, skiepytus medelius iš medelynų, nes tai garantuoja greitesnį ir kokybiškesnį derlių.

Derlius ir jo nuėmimas

Juodasis šilkmedis pradeda derėti praėjus 3-5 metams po pasodinimo, jei tai skiepytas medelis. Pilno derlingumo sulaukiama maždaug po 10 metų. Kaip minėta, uogos prinoksta ne vienu metu, o palaipsniui, todėl derliaus nuėmimas trunka kelias savaites. Prinokusios uogos lengvai atsiskiria nuo kotelio. Jas galima rinkti rankomis arba patiesti po medžiu plėvelę ar audeklą ir lengvai pakratyti šakas – prinokusios uogos pačios nukris.

Vienas iš juodojo šilkmedžio uogų trūkumų – jos labai minkštos ir greitai genda, todėl sunkiai transportuojamos ir trumpai laikosi šviežios (šaldytuve – vos kelias dienas). Būtent dėl šios priežasties jų retai rasite prekybos centruose. Todėl geriausia jas vartoti iš karto arba greitai perdirbti.

Kulinarinis panaudojimas: nuo desertų iki gėrimų

Juodojo šilkmedžio uogos yra tikras delikatesas. Jų saldžiarūgštis, šiek tiek vyną primenantis skonis puikiai tinka įvairiems patiekalams:

  • Šviežios uogos: Skaniausia valgyti tiesiai nuo medžio arba kaip desertą su jogurtu, ledais, varške.
  • Uogienės ir džemai: Dėl didelio pektino kiekio šilkmedžio uogienės gerai tirštėja. Jos pasižymi sodria spalva ir nuostabiu aromatu.
  • Sirupai ir kompotai: Puikiai tinka gaiviesiems gėrimams ar desertų padažams gaminti.
  • Vynas ir likeriai: Šilkmedžio uogų vynas turi senas tradicijas. Jis būna sodrios spalvos ir įdomaus skonio.
  • Kepinių įdarai: Tinka pyragams, bandelėms, keksams.
  • Džiovintos uogos: Džiovintos šilkmedžio uogos primena razinas, yra saldžios ir maistingos. Jas galima naudoti kaip užkandį, dėti į košes, dribsnius, kepinius.
  • Šaldytos uogos: Puikus būdas išsaugoti uogas žiemai. Šaldytos jos išlaiko daugumą naudingųjų savybių ir skonį.

Svarbu paminėti, kad renkant uogas, jos stipriai dažo rankas ir drabužius, todėl verta mūvėti pirštines. Ši savybė anksčiau buvo naudojama audiniams dažyti.

Nauda sveikatai ir maistinė vertė

Juodojo šilkmedžio uogos – tai ne tik skanėstas, bet ir tikras vitaminų bei mineralų šaltinis. Jose gausu:

  • Vitamino C: Stiprina imuninę sistemą, veikia kaip antioksidantas.
  • Vitamino K: Svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai.
  • Geležies: Padeda išvengti mažakraujystės, svarbi deguonies pernešimui organizme.
  • Kalio: Reguliuoja širdies ritmą ir kraujospūdį.
  • Skaidulinių medžiagų: Gerina virškinimą, padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį.
  • Antioksidantų: Ypač daug antocianinų (suteikiančių uogoms tamsią spalvą) ir resveratrolio. Šios medžiagos padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, lėtina senėjimo procesus, mažina lėtinių ligų riziką. Resveratrolis taip pat žinomas dėl savo teigiamo poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai.

Liaudies medicinoje juodojo šilkmedžio uogos ir lapai naudojami įvairiems negalavimams gydyti. Uogų sultys vartojamos peršalus, kosint, esant gerklės skausmui. Lapų arbata kartais rekomenduojama sergant diabetu (manoma, kad padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje), taip pat kaip šlapimą varanti priemonė. Žievės nuoviras naudotas žaizdoms gydyti. Vis dėlto, prieš naudojant šilkmedį gydymo tikslais, reikėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Kitos panaudojimo sritys ir galimos problemos

Nors pagrindinė juodojo šilkmedžio vertė yra jo vaisiai, kitos medžio dalys taip pat gali būti naudingos. Mediena yra kieta, patvari ir gražios tekstūros, tačiau dėl lėto augimo ir dažnai netaisyklingos kamieno formos pramoniniu mastu retai naudojama. Ji tinka smulkiems dirbiniams, baldų detalėms. Lapus, nors ir ne taip noriai kaip baltojo šilkmedžio, gali ėsti šilkaverpiai.

Kalbant apie problemas, juodieji šilkmedžiai yra gana atsparūs ligoms ir kenkėjams. Kartais juos gali pulti amarai ar voratinklinės erkės, tačiau didesnės žalos paprastai nepadaro. Lietuvoje didžiausią pavojų kelia pavasario šalnos, galinčios pažeisti jaunus ūglius ir žiedus, taip sumažindamos derlių. Taip pat, kaip minėta, jauni medeliai gali nukentėti nuo stipresnių žiemos šalčių, jei nėra tinkamai paruošti žiemojimui.

Kita galima „problema” – tai krintančios uogos, kurios gali tepti takelius ar grindinį po medžiu. Todėl renkantis vietą šilkmedžiui, verta apie tai pagalvoti ir nesodinti jo arti takų, terasų ar automobilių stovėjimo aikštelių.

Juodasis šilkmedis – ilgaamžis sodo karalius

Juodasis šilkmedis yra nepaprastai ilgaamžis medis, galintis gyventi ir derėti šimtus metų. Yra žinoma egzempliorių, kuriems priskaičiuojama 300-500 metų. Pasodindami šį medį savo sode, jūs ne tik praturtinsite jį nuostabaus skonio uogomis ir dekoratyvia išvaizda, bet ir paliksite vertingą palikimą ateities kartoms.

Nors jo auginimas Lietuvoje gali pareikalauti šiek tiek daugiau dėmesio nei kai kurių tradicinių vaismedžių, rezultatas – gausus aromatingų, sveikų uogų derlius ir įspūdingas medis – tikrai to vertas. Juodasis šilkmedis gali tapti tikra jūsų sodo puošmena ir pasididžiavimu, dovanojančiu ne tik skanų derlių, bet ir estetinį pasigėrėjimą bei ryšį su turtinga istorija.

Jums taip pat gali patikti...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Share via
Copy link