Bazilikai Žiemai: Išsamus Gidas, Kaip Išsaugoti Vasaros Skonį ir Aromatą Stiklainėlyje
Ar yra kas nors geriau už šviežių bazilikų aromatą, pasklindantį po virtuvę? Šis karališkas prieskonis, kilęs iš Indijos ir Centrinės Afrikos, tapo neatsiejama Viduržemio jūros regiono, o ypač itališkos, virtuvės dalimi. Pomidorai, mocarela ir bazilikas – tai trejybė, kuri akimirksniu nukelia į saulėtąją Italiją. Tačiau vasara trumpa, o su ja ir šviežių bazilikų derlius. Ką daryti, kai norisi šio nuostabaus skonio ir aromato viduryje žiemos, kai už lango spaudžia šaltukas? Atsakymas paprastas – reikia tinkamai paruošti bazilikus žiemai! Tai daug paprasčiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Šiame išsamiame gide pasidalinsime ne vienu, o keliais patikrintais būdais, kaip išsaugoti bazilikus, kad galėtumėte mėgautis jų teikiamais malonumais visus metus.
Kada ir Kaip Rinkti Bazilikų Derlių? Sėkmės Pamatas
Prieš pradedant konservavimo darbus, svarbiausia yra tinkamai ir laiku nuskinti bazilikus. Nuo to tiesiogiai priklauso galutinio produkto kokybė, skonis ir aromatas. Net ir geriausias konservavimo būdas neišgelbės netinkamai surinkto derliaus.
Tinkamiausias laikas derliui nuimti yra ryte, kai saulė jau nudžiovino rasą, bet dar nepradėjo kaitinti visa jėga. Būtent tada bazilikų lapeliuose eterinių aliejų koncentracija yra didžiausia. Venkite skinti bazilikus per patį vidurdienio karštį, nes tada augalas patiria stresą, o lapeliai būna šiek tiek apvytę ir praradę dalį savo magijos.
Kaip skinti? Neskabykite pavienių lapelių nuo stiebo apačios. Geriausias būdas yra kirpti arba nugnybti viršūnėles, paliekant bent porą lapų porų ant stiebo. Kirpkite šakelę tiesiai virš lapų išsišakojimo. Toks skynimo būdas ne tik duoda geriausią žaliavą, bet ir skatina augalą labiau šakotis, tapti vešlesniu ir duoti dar gausesnį derlių. Reguliarus viršūnėlių skynimas taip pat neleidžia bazilikui sužydėti. Kai bazilikas pradeda žydėti, visa augalo energija nukreipiama į žiedų ir sėklų formavimą, o lapeliai praranda savo aromato intensyvumą, tampa kartesni.

Jei planuojate nuimti visą derlių sezono pabaigoje, nupjaukite visą augalą, palikdami apie 10-15 cm stiebo nuo žemės. Surinktus lapelius švelniai nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu ir kruopščiai, bet atsargiai nusausinkite. Tam puikiai tinka salotų džiovyklė arba tiesiog galite paskleisti juos ant popierinio rankšluosčio ir leisti natūraliai nudžiūti. Svarbu, kad lapeliai būtų visiškai sausi prieš pradedant bet kokį konservavimo procesą.
1 Būdas: Džiovinimas – Klasika, Kuri Niekada Nenuvilia
Džiovinimas yra vienas seniausių ir populiariausių žolelių konservavimo metodų. Nors džiovinti bazilikai šiek tiek praranda savo ryškų, gaivų aromatą (dalis eterinių aliejų išgaruoja), jie įgauna kitokį, švelnesnį, šiek tiek saldesnį ir aštresnį skonį, primenantį gvazdikėlius. Džiovinti bazilikai puikiai tinka ilgai troškinamiems patiekalams, sriuboms, padažams, picoms.
Natūralus džiovinimas ore
Tai pats paprasčiausias ir mažiausiai pastangų reikalaujantis būdas. Suriškite nuskintas bazilikų šakeles į nedidelius, purius ryšulėlius (5-7 šakelės). Pakabinkite juos lapais žemyn gerai vėdinamoje, šiltoje, tamsioje ir sausoje patalpoje. Tam puikiai tinka palėpė, veranda ar tiesiog virtuvė, jei ji nėra pernelyg drėgna. Svarbiausia, kad ryšulėlių nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai, nes jie išblukins lapelių spalvą ir sunaikins didelę dalį vertingų eterinių aliejų. Priklausomai nuo patalpos drėgmės ir temperatūros, bazilikai išdžius per 1-3 savaites. Teisingai išdžiovinti lapeliai turi lengvai trupėti tarp pirštų. Tuomet juos galite nubraukti nuo kotelių ir laikyti sandariai uždarytuose stikliniuose indeliuose.
Džiovinimas orkaitėje
Jei neturite tinkamos patalpos arba norite greitesnio rezultato, galite naudoti orkaitę. Tačiau šis metodas reikalauja atidumo. Paskleiskite bazilikų lapelius vienu sluoksniu ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Nustatykite pačią žemiausią įmanomą orkaitės temperatūrą (idealu – 35-40°C). Jokiu būdu nekaitinkite daugiau nei 50°C! Palikite orkaitės dureles šiek tiek praviras, kad išeitų drėgmės perteklius. Džiovinkite apie 1-2 valandas, kas pusvalandį patikrindami. Lapeliai išdžiūsta, kai tampa trapūs. Šis metodas yra greitas, bet yra rizika „perkepti” bazilikus, dėl ko jie praras ir skonį, ir aromatą.
Džiovinimas maisto džiovyklėje (dehidratoriuje)
Tai bene idealiausias būdas džiovinti bazilikus, jei turite tam skirtą prietaisą. Džiovyklė palaiko stabilią, žemą temperatūrą ir užtikrina nuolatinę oro cirkuliaciją, todėl bazilikai išdžiūsta tolygiai ir išsaugo maksimaliai daug naudingų savybių. Paskleiskite lapelius ant džiovyklės padėklų ir džiovinkite 35-40°C temperatūroje, kol taps visiškai trapūs.
Patarimas: Neskubėkite sutrinti visų džiovintų bazilikų į miltelius. Laikomi sveiki lapeliai daug ilgiau išsaugo savo aromatą. Sutrinkite juos tiesiai prieš vartojimą.
2 Būdas: Šaldymas – Maksimalus Skonio Išsaugojimas
Šaldymas yra puikus būdas išsaugoti bazilikų skonį ir aromatą, kuris išlieka labai artimas šviežiam produktui. Šaldyti bazilikai idealiai tinka pesto padažui, sriuboms, troškiniams, padažams – patiekalams, kur bazilikai yra termiškai apdorojami.
Šaldymas alyvuogių aliejuje
Tai populiariausias ir bene geriausias bazilikų šaldymo metodas. Aliejus apsaugo lapelius nuo sąlyčio su oru, taip apsaugodamas nuo pajuodavimo ir skonio praradimo.
- Šviežius, nuplautus ir visiškai nusausintus bazilikų lapelius smulkiai sukapokite peiliu arba sutrinkite virtuviniu kombainu.
- Sumaišykite su nedideliu kiekiu kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, kad gautumėte tirštą pastą.
- Gautą masę sudėkite į ledukų formeles, užpildydami jas maždaug iki dviejų trečdalių.
- Užšaldykite. Kai kubeliai visiškai sustings, išimkite juos iš formelių ir perdėkite į sandarius šaldymo maišelius ar dėžutes.
Žiemą, prireikus, tiesiog išsiimkite vieną ar kelis kubelius ir įmeskite tiesiai į gaminamą patiekalą – sriubą, padažą ar troškinį. Tai neįtikėtinai patogu!
Šaldymas be priedų
Galima šaldyti ir tiesiog lapelius. Nuplautus ir gerai nusausintus lapelius galima sudėti į šaldymo maišelius, išspausti kuo daugiau oro ir užšaldyti. Tačiau taip šaldyti lapeliai atitirpę bus suglebę ir nelabai išvaizdūs, nors skonį išlaikys. Kitas variantas – trumpai blanširuoti lapelius. Įmeskite juos į verdantį vandenį 10-15 sekundžių, tuomet iškart perkelkite į ledinio vandens vonelę, kad sustabdytumėte virimo procesą. Gerai nusausinkite ir užšaldykite. Blanširavimas padeda išsaugoti ryškią žalią spalvą.
3 Būdas: Naminis Pesto – Italijos Klasika Jūsų Šaldiklyje
Pesto padažas – tai tikras bazilikų triumfas. Tai ne tik būdas juos išsaugoti, bet ir paruošti fantastišką, universalų pagardą, kuris pagyvins makaronus, salotas, sumuštinius, kepsnius ar sriubas. Klasikinis Pesto alla Genovese gaminamas iš kelių paprastų ingredientų, kurių dermė sukuria tobulą skonį.
Klasikinio pesto receptas:
- Didelė sauja šviežių bazilikų lapelių (apie 2 puodeliai, laisvai suberti)
- 2-3 skiltelės česnako
- 50 g kedrinių pinijų (galima keisti graikiniais ar migdolų riešutais)
- 50 g tarkuoto Parmezano arba Pecorino sūrio
- Apie 100-120 ml kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas: Tradiciškai pesto trinamas akmeninėje piestoje su grūstuvu, tačiau puikiai tinka ir virtuvinis kombainas. Pirmiausia sutrinkite česnaką su druska ir riešutais iki vientisos masės. Tada po truputį dėkite bazilikų lapelius ir trinkite, kol masė taps vientisa. Suberkite tarkuotą sūrį ir išmaišykite. Galiausiai, plona srovele pildami alyvuogių aliejų, maišykite (arba plakite kombainu), kol gausite norimos konsistencijos padažą. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska bei pipirais.
Kaip išsaugoti pesto žiemai? Paruoštą pesto sudėkite į nedidelius stiklainiukus arba ledukų formeles. Svarbiausia paslaptis – kad pesto nepajuoduotų, jo paviršių visada apliekite plonu alyvuogių aliejaus sluoksniu. Aliejus sukuria barjerą, kuris neleidžia masei kontaktuoti su oru. Stiklainiukus sandariai užsukite ir laikykite šaldiklyje. Taip paruoštas pesto išsilaikys iki 6-8 mėnesių. Prieš vartojimą atitirpinkite jį šaldytuve.
4 Būdas: Bazilikų Aliejus ir Actas – Gurmaniški Pagardai
Bazilikais gardintas aliejus ar actas – puikus būdas suteikti patiekalams subtilų prieskonio dvelksmą. Tai taip pat gali būti puiki dovana draugams gurmanams.
Aromatingas bazilikų aliejus
Dėmesio: Gaminant aliejų su šviežiomis žolelėmis namuose, kyla nedidelė botulizmo rizika, jei jis laikomas netinkamai. Saugiausias būdas yra naudoti džiovintus bazilikus arba paruoštą aliejų laikyti tik šaldytuve ir suvartoti per savaitę.
Saugus būdas: Švelniai pakaitinkite alyvuogių aliejų (neleiskite užvirti!) iki maždaug 60-70°C. Sudėkite šviežius bazilikų lapelius, nukelkite nuo ugnies ir palikite pilnai atvėsti. Perkoškite aliejų per marlę ar tankų sietelį į švarų butelį. Laikykite šaldytuve.
Gaivus bazilikų actas
Užpildykite stiklainį šviežiais bazilikų lapeliais, juos šiek tiek paspausdami. Užpilkite kokybišku baltuoju vynu ar obuolių actu, kad visiškai apsemtų lapelius. Sandariai uždarykite ir palikite saulėtoje vietoje (pvz., ant palangės) 2-3 savaitėms, kasdien stiklainį sukratydami. Po to actą nukoškite, supilstykite į butelius ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Toks actas puikiai tinka salotų padažams.
5 Būdas: Bazilikų Druska ir Cukrus – Netikėti Atradimai
Tai kūrybiški ir labai paprasti būdai, kaip užkonservuoti bazilikų aromatą ir nustebinti savo šeimą bei svečius.
Bazilikų druska: Virtuviniu kombainu sutrinkite vieną dalį šviežių bazilikų lapelių su trimis dalimis rupios jūros druskos, kol masė taps vientisa ir druska nusidažys žaliai. Paskleiskite drėgną druską plonu sluoksniu ant kepimo skardos ir palikite kambario temperatūroje, kol visiškai išdžius (gali užtrukti kelias dienas). Išdžiūvusią druską laikykite sandariame indelyje. Ji puikiai tinka gardinti salotas, keptas daržoves, paukštieną, žuvį ar net papuošti kokteilių taurių kraštelius.
Bazilikų cukrus: Principas tas pats, kaip ir su druska. Sutrinkite šviežius bazilikus su cukrumi (santykiu maždaug 1:4) ir išdžiovinkite. Toks cukrus suteiks nepakartojamą aromatą arbatai, limonadui, vaisių salotoms, ledams ar kepiniams, pavyzdžiui, trapiems sviestiniams sausainiams.
Kaip matote, būdų išsaugoti karališkąjį baziliką žiemai yra daugybė – nuo tradicinio džiovinimo iki modernių ir kūrybiškų sprendimų. Kiekvienas metodas suteikia šiek tiek kitokį rezultatą, todėl nebijokite eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią. Pasiruošę kelis stiklainiukus džiovintų bazilikų, dėžutę šaldytų pesto kubelių ir buteliuką aromatingo aliejaus, jūs būsite tikri, kad vasaros skonis ir saulės prisiminimai džiugins jus net ir šalčiausią žiemos dieną.