Ukrainietiškos Pomidorų Sėklos: Atraskite Derlingumo ir Skonio Paveldą Savo Darže

Pomidoras – daugeliui sodininkų ir daržininkų kone šventa daržovė, be kurios neįsivaizduojamas vasaros skonis ir derliaus gausa. Kiekvienais metais su nekantrumu laukiame pavasario, kad vėl galėtume pasėti tas mažytes sėklytes, iš kurių išaugs vešlūs krūmai, aplipę sultingais, kvapniais vaisiais. Dažniausiai renkamės jau patikrintas, Lietuvoje populiarias veisles, tačiau ar kada susimąstėte apie galimybę praplėsti savo pomidorų horizontus ir išbandyti ką nors naujo, galbūt net kiek egzotiško, bet kartu puikiai pritaikyto mūsų klimatui? Šįkart kviečiame jus į kelionę po Ukrainos pomidorų pasaulį – šalies, turinčios gilias žemdirbystės tradicijas ir galinčios pasigirti išskirtinėmis pomidorų veislėmis, kurios gali maloniai nustebinti ir praturtinti jūsų daržą bei stalą.

Ukraina, dažnai vadinama Europos duonos aruodu, garsėja ne tik derlingomis žemėmis, bet ir didele meile daržininkystei. Pomidorai čia užima ypatingą vietą, o per ilgus metus liaudies selekcininkai ir profesionalai sukūrė daugybę veislių, pasižyminčių ne tik puikiu skoniu, bet ir atsparumu, derlingumu bei įvairove. Tad kodėl gi nepabandžius dalelės šio paveldo perkelti į savo lysves? Ukrainietiškos pomidorų sėklos gali tapti tikru atradimu tiems, kas ieško naujų skonių, nori paįvairinti auginamų daržovių asortimentą ar tiesiog mėgsta eksperimentuoti.

Pomidorų auginimo tradicijos Ukrainoje: Trumpa istorinė apžvalga

Nors pomidorai kilę iš Pietų Amerikos, į Europą, o vėliau ir į Ukrainą, jie atkeliavo per kelis šimtmečius. Manoma, kad plačiau Ukrainos žemėse pomidorai pradėti auginti XVIII-XIX amžiuje, iš pradžių kaip dekoratyviniai augalai, o vėliau – ir kaip vertinga daržovė. Dėl palankių klimato sąlygų – derlingo juodžemio ir pakankamai šiltų vasarų – pomidorai greitai prigijo ir tapo neatsiejama ukrainiečių mitybos dalimi.

Ilgainiui susiformavo savitos pomidorų auginimo tradicijos. Kiekviename regione, o kartais net kiekviename kaime, šeimos augino ir puoselėjo savo mėgstamas veisles, perduodamos sėklas iš kartos į kartą. Ši liaudies selekcija lėmė didelę vietinių veislių įvairovę, pritaikytą specifinėms vietos sąlygoms. Žmonės atsirinkdavo derlingiausius, skaniausius, atspariausius ligoms krūmus, taip formuodami unikalias veisles, kurių kai kurios išliko iki šių dienų.

Ukrainietiškos Pomidorų Sėklos: Atraskite Derlingumo ir Skonio Paveldą Savo Darže

Pomidorai Ukrainoje vertinami ne tik švieži – jie gausiai naudojami konservavimui, įvairių padažų, adžikų, lečo gamybai, džiovinimui. Tradicinė ukrainiečių virtuvė neįsivaizduojama be raugintų ar marinuotų pomidorų, kurie žiemą tampa tikru vitaminų ir skonio šaltiniu. Ši gili integracija į mitybos kultūrą skatino nuolatinį domėjimąsi naujomis ir geresnėmis veislėmis.

Populiarios ir dėmesio vertos ukrainietiškos pomidorų veislės

Ukrainietiškų pomidorų veislių įvairovė išties stebina. Čia rasite įvairiausių spalvų – nuo klasikinės raudonos iki geltonos, oranžinės, rožinės, violetinės ar net juodos. Formų įvairovė taip pat didelė: apvalūs, plokščiai apvalūs, slyvos formos, širdies formos, kriaušės formos, pailgi, smulkūs vyšniniai ar didžiuliai mėsingi „jaučio širdies” tipo pomidorai. Skiriasi ir jų augimo tipas – nuo žemaūgių, kompaktiškų krūmelių iki aukštaūgių, galingų augalų, reikalaujančių tvirtų atramų. Panagrinėkime keletą įdomesnių ir Lietuvoje galinčių sudominti veislių:

  • ‘Ukrainskij Gigant’ (Ukrainos Milžinas) / ‘Ukrainskaja Mrija’ (Ukrainos Svajonė): Kaip ir sufleruoja pavadinimas, tai veislės, vedančios labai didelius, mėsingus vaisius, galinčius sverti nuo kelių šimtų gramų iki kilogramo ar net daugiau. Dažniausiai jie būna raudonos arba rožinės spalvos, saldūs, su nedaug sėklų. Puikiai tinka šviežioms salotoms, sumuštiniams, padažams ir sultims. Augalai dažniausiai indeterminantiniai, galingi, reikalaujantys gero tręšimo ir atramų.
  • ‘Čiornyj Princ’ (Juodasis Princas): Viena populiariausių tamsiavaisų veislių. Vaisiai nėra visiškai juodi, greičiau tamsiai raudonai rudi su violetiniu ar šokoladiniu atspalviu. Jie vidutinio dydžio, apvalūs ar plokščiai apvalūs, pasižymi sodriu, saldžiu, šiek tiek vaisiniu skoniu. Minkštimas mėsingas, sultingas. Veislė dažniausiai vidutinio ankstyvumo, indeterminantinė. Labai dekoratyviai atrodo tiek ant krūmo, tiek lėkštėje.
  • ‘Medovyj Spas’ (Medaus Išganymas) / ‘Medovaja Kaplia’ (Medaus Lašas): Tai geltonvaisės arba oranžinės spalvos pomidorų veislės, garsėjančios ypatingu saldumu ir medaus poskoniu. ‘Medovyj Spas’ vaisiai dažnai būna didesni, širdies formos, o ‘Medovaja Kaplia’ – smulkesni, kriaušės formos, kekiniai. Abi veislės labai derlingos, atsparios nepalankioms sąlygoms. Puikiai tinka vaikams, šviežiam vartojimui, desertams, taip pat konservavimui, nes išlaiko gražią spalvą.
  • ‘De Barao’ serija: Tai grupė labai populiarių ir plačiai auginamų veislių, kurios skiriasi vaisių spalva: ‘De Barao Raudonas’, ‘De Barao Rožinis’, ‘De Barao Geltonas’, ‘De Barao Juodas’, ‘De Barao Carskij’ (Karališkasis). Visi jie pasižymi pailga, slyvos forma, tvirta odele, geru skoniu ir universalumu – tinka tiek šviežiam vartojimui, tiek konservavimui (ypač gerai išlaiko formą). Augalai indeterminantiniai, aukštaūgiai, labai derlingi, atsparūs daugeliui ligų ir nepalankioms augimo sąlygoms, gerai mezga vaisius net esant prastesniam apšvietimui. Dažnai auginami šiltnamiuose, bet tinka ir laukui.
  • ‘Tarasenko’ veislės ir hibridai: Sukurtos žinomo ukrainiečių selekcininko Fedoro Tarasenko. Šios veislės dažnai pasižymi ypatingu derlingumu, atsparumu ligoms ir puikiu skoniu. Pavyzdžiui, ‘Tarasenko Jubilejnyj’ – vidutinio vėlyvumo, aukštaūgė veislė, vedanti didžiules kekes raudonų, šiek tiek pailgų vaisių. ‘Legenda Tarasenko’ taip pat garsėja derlingumu ir kokybe.
  • ‘Kosmonavt Volkov’ (Kosmonautas Volkovas): Vidutinio ankstyvumo, indeterminantinė veislė, pavadinta garsaus kosmonauto garbei. Vaisiai vidutinio dydžio (150-300 g), raudoni, apvalūs, šiek tiek briaunoti, gero, klasikinio pomidorų skonio. Vertinama dėl derlingumo ir patikimumo.
  • ‘Zolotaja Rybka’ (Auksinė Žuvelė): Ankstyva ar vidutinio ankstyvumo determinantinė arba pusiau determinantinė veislė. Vaisiai nedideli, pailgi, primenantys žuvelės formą, ryškiai geltonos arba oranžinės spalvos. Labai saldūs, sultingi, puikiai tinka šviežiam vartojimui, ypač vaikams, taip pat konservavimui ir džiovinimui.
  • ‘Bananovyje Nogi’ (Banano Kojos): Įdomi, egzotiškos išvaizdos veislė. Vaisiai ilgi, cilindriški, geltonos spalvos, dažnai su žalsvomis juostelėmis, primenantys bananus. Skonis saldus, su nedidele rūgštele. Derlinga, vidutinio vėlyvumo. Tinka salotoms, konservavimui.

Tai tik maža dalis tos įvairovės, kurią siūlo ukrainietiškos pomidorų sėklos. Kiekviena veislė turi savo charakterį, savo privalumų ir auginimo ypatumų. Svarbiausia – nebijoti ieškoti ir atrasti.

Kodėl verta rinktis ukrainietiškas pomidorų sėklas?

Galbūt kyla klausimas – kuo gi šios sėklos tokios ypatingos ir kodėl verta joms skirti vietos savo darže, kai ir taip gausu įvairių pasiūlymų? Priežasčių yra keletas:

  • Genetinė įvairovė: Daugelis ukrainietiškų veislių, ypač senųjų, liaudies selekcijos, nėra plačiai paplitusios komercinėje rinkoje. Augindami jas, prisidedate prie genetinės įvairovės išsaugojimo ir turite galimybę savo darže turėti tai, ko neturi kaimynai.
  • Išskirtinis skonis ir aromatas: Nors šiuolaikiniai hibridai dažnai pasižymi atsparumu ir transportabilumu, kartais jiems pritrūksta to tikrojo, „senovinio” pomidorų skonio ir kvapo. Daugelis ukrainietiškų veislių, ypač tos, kurios nėra skirtos masinei gamybai, gali nustebinti sodriu, subalansuotu skoniu, kurį prisiminsite ilgam.
  • Atsparumas ir adaptacija: Nors Ukraina yra piečiau nei Lietuva, klimato sąlygos, ypač šiaurinėse Ukrainos dalyse, turi panašumų su mūsiškėmis – kontinentinis klimatas su šaltomis žiemomis ir šiltomis, bet kartais nenuspėjamomis vasaromis. Veislės, išaugintos ir prisitaikiusios tokiomis sąlygomis, dažnai pasižymi didesniu atsparumu temperatūrų svyravimams, kai kurioms ligoms ir gali sėkmingai derėti Lietuvos daržuose.
  • Derlingumas: Daugelis ukrainietiškų veislių, tinkamai prižiūrimos, gali džiuginti itin gausiu derliumi. Ypač tai pasakytina apie veisles, tokias kaip ‘De Barao’ ar ‘Tarasenko’ linijos atstovai.
  • Tradicijų puoselėjimas: Augindami senąsias, paveldo veisles, tampate dalimi istorijos, prisiliečiate prie kartų kauptos patirties ir išminties. Tai ne tik daržininkystė, bet ir kultūrinis paveldas.
  • Unikalumas jūsų sode: Įvairiaspalviai, skirtingų formų ir dydžių ukrainietiški pomidorai neabejotinai papuoš jūsų šiltnamį ar lysves, suteiks jiems išskirtinumo ir taps tikra atgaiva akims.

Kaip išsirinkti tinkamiausias ukrainietiškas pomidorų sėklas Lietuvos klimatui?

Renkantis ukrainietiškas pomidorų sėklas, svarbu atsižvelgti į keletą aspektų, kad jūsų lūkesčiai pasiteisintų ir galėtumėte džiaugtis gausiu derliumi:

  • Auginimo vieta: Pirmiausia nuspręskite, kur auginsite pomidorus – šiltnamyje ar lauke. Šiltnamiui tinka beveik visos veislės, įskaitant aukštaūges ir vėlyvesnes. Auginant lauke Lietuvoje, pirmenybę reikėtų teikti ankstyvesnėms, atsparesnėms ligoms ir nepalankioms oro sąlygoms veislėms, taip pat determinantiniams (krūminiams) arba pusiau determinantiniams tipams, kurie yra kompaktiškesni ir greičiau sunokina derlių.
  • Ankstyvumas: Lietuvos vasaros nėra labai ilgos, todėl, ypač auginant lauke, svarbu rinktis ankstyvas arba vidutinio ankstyvumo veisles. Vėlyvos veislės gali nespėti sunokinti viso derliaus iki rudens šalnų. Informacija apie ankstyvumą (dienų skaičius nuo sudygimo iki pirmojo derliaus) dažniausiai pateikiama ant sėklų pakelio.
  • Atsparumas ligoms: Fitoftora (bulvių ir pomidorų maras) yra viena didžiausių problemų auginant pomidorus Lietuvoje. Rinkitės veisles, kurios aprašymuose nurodomos kaip atsparios šiai ir kitoms paplitusioms ligoms (pvz., tabako mozaikos virusui, fuzariozei, kladosporiozei). Nors absoliučiai atsparių veislių nėra, didesnis genetinis atsparumas gali gerokai palengvinti priežiūrą.
  • Augalo augimo tipas:
    • Determinantiniai (krūminiai): Šių veislių augimas sustoja susiformavus tam tikram kiekiui žiedinių kekių (dažniausiai 4-6). Jie būna neaukšti, kompaktiški, nereikalauja intensyvaus genėjimo (arba genimi minimaliai), dažnai tinka auginti lauke, vazonuose. Derlius sunoksta draugiškiau, per trumpesnį laiką.
    • Indeterminantiniai (aukštaūgiai): Šių veislių augimas teoriškai neribotas, jos auga ir dera visą vegetacijos periodą, kol leidžia sąlygos. Reikalauja atramų, formavimo (dažniausiai auginami vienu ar dviem stiebais) ir reguliaraus pažastinių ūglių šalinimo. Labiau tinka šiltnamiams, kur galima užtikrinti ilgesnį auginimo sezoną.
    • Pusiau determinantiniai: Tarpinis variantas tarp determinantinių ir indeterminantinių. Aukštesni už determinantinius, bet augimas taip pat ribotas.
  • Vaisių paskirtis: Pagalvokite, kam daugiausia naudosite pomidorus. Jei mėgstate šviežias salotas – rinkitės mėsingas, saldžias veisles. Konservavimui puikiai tinka tvirtesni, vidutinio dydžio, slyvos formos pomidorai. Padažams ir sultims – sultingi, mėsingi, su mažai sėklų. Yra veislių, specialiai skirtų džiovinimui.
  • Skaitykite aprašymus ir atsiliepimus: Atidžiai išstudijuokite veislių aprašymus ant sėklų pakelių ar internetinėse parduotuvėse. Jei turite galimybę, paieškokite atsiliepimų iš kitų daržininkų, kurie jau augino konkrečias ukrainietiškas veisles Lietuvos sąlygomis.

Ukrainietiškų pomidorų auginimas: Nuo sėklos iki gausaus derliaus

Įsigijus norimų veislių sėklas, laukia malonus, bet ir atsakingas darbas – pomidorų auginimas. Nors ukrainietiškos veislės neturi kokių nors ypatingų, išskirtinių auginimo reikalavimų, lyginant su kitomis, visgi verta prisiminti pagrindinius sėkmingo auginimo principus.

Sėja ir daigų priežiūra

Optimalus laikas sėti pomidorus daigams Lietuvoje yra vasario pabaiga – kovo mėnuo, priklausomai nuo veislės ankstyvumo ir planuojamo sodinimo į nuolatinę vietą laiko (daigai auginami apie 50-60 dienų). Naudokite kokybišką, lengvą ir purų substratą, skirtą daržovių daigams. Sėklas sėkite į daigyklas ar individualius indelius maždaug 0,5-1 cm gyliu. Užtikrinkite optimalią dygimo temperatūrą (apie 22-25°C), drėgmę (uždenkite plėvele ar stiklu iki sudygimo) ir pakankamai šviesos. Sudygusius daigus laikykite šviesioje vietoje, esant kiek žemesnei temperatūrai (18-20°C dieną, 15-16°C naktį), kad neištįstų. Kai daigeliai išaugina 2-3 tikruosius lapelius, juos reikia pikuoti (persodinti) į didesnius individualius vazonėlius. Prieš sodinant į nuolatinę vietą (šiltnamį ar lauką), daigus būtina palaipsniui grūdinti, pratinant prie lauko sąlygų – žemesnės temperatūros, vėjo, tiesioginių saulės spindulių.

Sodinimas į nuolatinę vietą

Į šiltnamį daigus galima sodinti gegužės pradžioje ar viduryje (priklausomai nuo šiltnamio tipo ir oro sąlygų), o į lauką – tik praėjus šalnų pavojui, dažniausiai gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje. Dirva turi būti gerai paruošta, puri, derlinga, praturtinta organinėmis trąšomis (perpuvusiu mėšlu, kompostu). Sodinimo schema priklauso nuo veislės augumo: determinantiniams krūmams paliekami mažesni atstumai (apie 40-50 cm tarp augalų ir 60-70 cm tarp eilių), indeterminantiniams aukštaūgiams – didesni (60-70 cm tarp augalų ir 70-90 cm tarp eilių). Pomidorus galima sodinti šiek tiek giliau nei augo vazonėlyje – dalis stiebo, atsidūrusi po žeme, išleis papildomas šaknis, todėl augalas bus tvirtesnis ir geriau aprūpinamas maisto medžiagomis.

Priežiūros ypatumai

  • Laistymas: Pomidorai mėgsta drėgmę, bet nepakenčia užmirkimo. Laistykite reguliariai, gausiai, bet ne per dažnai, stengdamiesi sušlapinti dirvą iki šaknų gylio. Geriausia laistyti ryte, šiltu vandeniu, liejant tiesiai ant žemės, ne ant lapų, kad išvengtumėte grybinių ligų plitimo. Mulčiavimas (pvz., šiaudais, nupjauta žole) padeda išlaikyti drėgmę dirvoje, stabdo piktžolių augimą ir saugo nuo temperatūrų svyravimų.
  • Tręšimas: Pomidorams reikia nemažai maisto medžiagų, ypač žydėjimo ir vaisių mezgimo metu. Papildomai tręškite kas 2-3 savaites kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis, skirtomis pomidorams, arba organinėmis trąšomis (pvz., raugintų dilgėlių ar kitų žolių antpilu, pelenais). Stebėkite augalų išvaizdą – ji parodys, kokių elementų jiems trūksta. Nepersistenkite su azoto trąšomis, ypač antroje vegetacijos pusėje, nes tai skatins lapijos augimą vaisių sąskaita.
  • Formavimas ir genėjimas: Indeterminantinius (aukštaūgius) pomidorus būtina formuoti. Dažniausiai jie auginami vienu arba dviem stiebais, reguliariai šalinant pažastinius ūglius (vilkūglius), kol jie dar maži (2-5 cm ilgio). Tai leidžia augalui nukreipti energiją į vaisių auginimą, o ne į nereikalingos žaliosios masės formavimą, taip pat pagerina oro cirkuliaciją ir apšvietimą, kas mažina ligų riziką. Vegetacijos pabaigoje (rugpjūčio mėn.) reikėtų nuskabyti viršūnes, kad augalas spėtų sunokinti jau užmegztus vaisius. Taip pat naudinga palaipsniui šalinti apatinius lapus, ypač tuos, kurie liečiasi su žeme ar yra pageltę. Determinantiniai (krūminiai) pomidorai dažniausiai nereikalauja intensyvaus formavimo, kartais šalinami tik apatiniai pažastiniai ūgliai iki pirmosios žiedinės kekės.
  • Apdulkinimas: Nors pomidorai yra savidulkiai augalai, šiltnamiuose, kur nėra vėjo ir mažiau vabzdžių, apdulkinimas gali būti prastesnis. Norėdami pagerinti vaisių užmezgimą, reguliariai vėdinkite šiltnamį, o žydėjimo metu rytais švelniai pakratykite augalus ar žiedines kekes.
  • Parama augalams: Aukštaūgiams pomidorams būtinos tvirtos atramos – kuolai, virvės, grotelės. Pririškite augalus prie atramų augimo eigoje, kad jie neišgultų ir nelūžinėtų nuo vaisių svorio.

Ligos ir kenkėjai: Prevencija ir natūralios kovos priemonės

Kaip ir visi pomidorai, ukrainietiškos veislės gali būti pažeidžiamos ligų ir kenkėjų. Svarbiausia – prevencija:

  • Laikykitės sėjomainos (neauginkite pomidorų toje pačioje vietoje kelis metus iš eilės).
  • Rinkitės atsparesnes veisles.
  • Užtikrinkite gerą vėdinimą ir ne per tankų sodinimą.
  • Laistykite teisingai, nešlapindami lapų.
  • Reguliariai apžiūrėkite augalus ir pastebėję pirmuosius ligų ar kenkėjų požymius, imkitės veiksmų.

Esant reikalui, naudokite biologinius preparatus ar liaudiškas priemones (pvz., česnako, svogūnų lukštų, asiūklio nuovirus). Venkite cheminių pesticidų, ypač jei auginate daržoves sau ir savo šeimai.

Derliaus nuėmimas ir panaudojimas

Maloniausias etapas – derliaus nuėmimas! Pomidorus skinkite, kai jie pasiekia būdingą veislei spalvą ir dydį. Galima skinti ir nevisiškai sunokusius vaisius (ypač jei artėja šaltesni orai ar norite juos ilgiau išlaikyti) – jie puikiai sunoksta kambario temperatūroje, šviesioje vietoje. Žali pomidorai taip pat gali būti panaudojami konservavimui ar nokinimui patalpoje.

Ukrainietiški pomidorai, priklausomai nuo veislės, puikiai tiks įvairiausiems patiekalams. Mėsingi ir saldūs – nepakeičiami šviežiose salotose, sumuštiniuose. Tvirtesni – puikūs konservavimui, marinavimui. Iš sultingų veislių išeis gardžios sultys, padažai, kečupai. Tradicinėje ukrainiečių virtuvėje pomidorai naudojami gaminant adžiką, lečo, įvairias užtepėles, sūdomi statinėse. Nebijokite eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius bei panaudojimo būdus ir lietuviškoje virtuvėje!

Kur ieškoti ukrainietiškų pomidorų sėklų?

Susidomėjus ukrainietiškomis pomidorų veislėmis, gali kilti klausimas, kur jų įsigyti. Štai keletas galimų paieškos krypčių:

  • Specializuotos sėklų parduotuvės: Kai kurios internetinės ar fizinės sėklų parduotuvės, ypač tos, kurios orientuojasi į retesnes, senovines ar įvairių šalių veisles, gali turėti savo asortimente ir ukrainietiškų pomidorų sėklų.
  • Sėklų kolekcininkai ir entuziastai: Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse yra nemažai daržininkystės entuziastų, kurie kolekcionuoja ir mainosi įvairių, įskaitant ir ukrainietiškų, pomidorų veislių sėklomis. Jų kontaktų galima rasti forumuose, socialinių tinklų grupėse.
  • Sėklų mainų renginiai: Kartais organizuojami sėklų mainų renginiai, kur galima ne tik įsigyti retų sėklų, bet ir pabendrauti su bendraminčiais.
  • Tiesiogiai iš Ukrainos (atsargiai): Anksčiau būdavo galimybė užsisakyti sėklų tiesiogiai iš Ukrainos selekcininkų ar įmonių. Dėl dabartinės situacijos tai gali būti sudėtinga, tačiau verta pasidomėti patikimais tiekėjais, jei tokia galimybė atsirastų. Svarbu įsitikinti sėklų kokybe ir fitosanitariniu saugumu.

Renkantis sėklas, visada atkreipkite dėmesį į pardavėjo patikimumą, sėklų galiojimo laiką ir veislės aprašymą.

Išvados: Ukrainietiškų pomidorų kerai jūsų sode

Ukrainietiškos pomidorų sėklos – tai durys į nepaprastai įvairų, skonių ir aromatų kupiną pasaulį. Tai galimybė ne tik paįvairinti savo daržą ir stalą, bet ir prisiliesti prie kitos šalies žemdirbystės tradicijų bei paveldo. Nors kai kurios veislės gali pareikalauti šiek tiek daugiau dėmesio ar eksperimentavimo, atradimo džiaugsmas ir gausus, skanus derlius neabejotinai atpirks visas pastangas.

Nebijokite išbandyti naujovių, ieškoti tų veislių, kurios geriausiai atitiktų jūsų skonį ir auginimo sąlygas. Galbūt tarp ukrainietiškų pomidorų atrasite savo naujus favoritus, kurie džiugins jus ne vienerius metus. Tegul jūsų daržai būna pilni spalvų, o derlius – gausus ir skanus! Sėkmės auginant!

Jums taip pat gali patikti...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Share via
Copy link